Csináljunk a bolhából elefántot!

Csináljunk a bolhából elefántot!

Igen, jól olvastad, nem írtam el! Tudom, hogy eredetileg úgy ismered, hogy NE csinálj a bolhából elefántot! Ha ezt hallod, akkor elmarasztalnak valami túlkapásért. Túl sok érzelem, túl heves reakció keletkezett, ami nincs arányban a történtek súlyával. Lehet, hogy többször is megkaptad már ezt az észrevételt. Lehet, hogy méltánytalannak is érezted. Bárhogy is találkoztál már ezzel a múltban, most egy új változatára szeretném felhívni a figyelmedet. Megfordítjuk az előjelet és a tagadásból állítást kreálunk. Tehát arra biztatlak, hogy bátran csinálj a bolhából elefántot!

DE! Mielőtt győzelemittasan valaki orra alá dörgölnéd ezt az írást, bizonyítékul, hogy a múltkor teljes joggal dúltak benned az érzelmek, kérlek, hogy várj vele! Nemcsak a tagadás lesz az egyetlen, amit átváltoztatunk! Egy másik környezetbe helyezzük ezt a felszólító mondatot és ezzel-reményeim szerint- teljesen új jelentéssel ruházzuk majd fel.

Nézzük hát:

Remélem, nem gondoltad, hogy mindennek nem lesz köze a coachinghoz? 😉 Ha olvastál már akár tőlem (A megoldásfókuszú coaching gyökerei, Mitől más a megoldásfókuszú coaching? ), akár más szerzőtől a megoldásfókuszú szemléletről, akkor bizonyára feltűnt, hogy nagy hangsúlyt fektet ez a módszer arra, hogy felkutassa a vágyott, elérendő cél jeleit már a jelenben is, bármennyire is aprók, alig észrevehetők, éppen csak ott lévők. Ha a coaching beszélgetés során eljutunk ahhoz a ponthoz, hogy például az által felhozott problémák, zavaró tényezők mögött igazából a nyugalom az, amit hiányolsz és amiket felhoztál példaként, problémaként, azok már csak a következmények, akkor a megoldásfókuszú coach szenvedélyesen elkezd kérdezni-kutatni, hogy volt-e az közelmúltban olyan időszak, amikor nyugodtnak érezted magad. Bizonyára ezt a témát kellő rafinériával és szakmaisággal körbe fogja járni és ezáltal előtted is kezd majd kibontakozni, hogy voltak nyugodt pillanataid! A beszélgetésnek ez csupán egy mozzanata, de mennyire pozitív és reményt adó mozzanata! Kezded kapisgálni mire céloztam a címben? Üdvözöld azokat a pillanatokat, amikor fülön csíphető a vágyott cél! Keresd, ha kell nagyítóval, és ha megvan, akkor a nagyító szemüvegén át vizsgáld jól meg! Milyen helyzetben, hogyan fordult elő? Próbáld meg ezeket tudatosan alkalmazni és figyeld, hogy ezek hatására újra előjön-e a vágyott változás!

Gyerekeknél is remekül működik a módszer! A Kids’skills program is erre a épül. Ott egy készség elsajátítása a vágyott cél, amelyet nagyon alaposan kutatva-keresünk és ha megvan ünneplünk.

Tehát bíztatlak, hogy alkalmazd a „Csináljunk a bolhából elefántot” módszert! Hidd el, ennek a mellékhatása pozitív és előre mozdító lesz!

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *