elatkozott_ella_szerepek_hatasa

Elátkozott Ella és a ránk kényszerített szerepek

Szórakoztató film, amely sok lehetőséget tartogat arra, hogy megvizsgáljuk a szerepek jelenlétét, hatását az életünkben.

Kiemelnék egy idézetet a filmből:
„Ella immár tudta, hogy mitől engedelmes a jelleme, de soha nem hagyta abba, hogy küzdjön ellene.”

Mit szólnál, ha nemcsak Ella engedelmességére tekintenénk ki, hanem megnéznénk, hogy a többi szereplő jelleme, döntései, milyen tanulságokat rejtegetnek számunkra?
Kinek a szerepe mozdít meg benned valamit?

Az Elláéknál lakó tündéré, aki passzívan nézte az eseményeket, és sohasem avatkozott közbe? Nem próbálta meg az eseményeket megváltoztatni. Az átkot hozó tündérrel nem szállt szembe, rettegett, hogy elveszti az örök fiatalságát. Ügyetlen, házi tündérnek tartotta magát. A vőlegényét egy balul sikerült varázslat folytán „könyv formájában” magához láncolta. Ajjaj!

A hercegé, aki, megtévesztésben és álomvilágban élt, amelybe a gonosz nagybátyja nevelte bele gyerekkorától kezdve? Nem foglalta el a neki járó helyet, azt a pozíciót, amelyre született, hagyta, hogy a bácsikája döntsön helyette és vigye romlásba az országot. Figyelted, hogy mikor kezd el igazi hercegként, a korona várományosaként viselkedni? …..amikor Ella megdicséri őt az óriások lakodalmán.

Elfé, aki ügyes, talpraesett és nem riad meg, hogy kövesse az álmát, hogy ügyvéd lehessen. Még akkor sem, ha a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy megvalósítsa őket. Szembeszáll a szokással, vagyis hogy az elfek elhívása az, hogy mindig vígadjanak.

Esetleg Ogre-é, aki az élvezeteknek élt a maga örömére, amíg az emberek nem kezdtél el üldözni?

Elláé, aki a túlzott engedelmesség átkát kapta meg gyerekként? Mindig érezte, sőt tudta, hogy nem stimmel vele valami. Figyelted, hogy mikor kezdett küzdeni az átok ellen? Milyen sokáig együtt élt vele, pedig az édesanyja halála és a mostohatestvérek megérkezése után egyre elviselhetetlenebb lehetett a helyzete. De mégis tűrt, pedig borzasztó volt, hogy azt kellett tennie mindig, amit mondtak. Akkor döntött úgy, hogy felkeresi az átkot adó tündért, amikor a legjobb barátnője ellen fordította a mostohatestvére fegyverként az engedelmességét. Ella addig nem tett semmit, amíg saját magáról volt szó.
Mit mond ez neked?
Édesanyja szavai segítettek neki a sorsdöntő pillanatban: „Nem számít, hogy milyen tettekre vagy szavakra akar bárki rávenni, mindig nézz magadba Ella, ami benned rejtőzik, erősebb bármilyen bűbájnál.” Képes volt Ő MAGA megtörni az átkot.
Van most valami az életedben, ami mint egy átok rajtad csücsül és te tűröd? Megtanultál már együtt élni vele? Kiért vagy miért lennél képes szembe szállni vele? El tudod-e hinni, hogy erősebb vagy nála? Mi történne, ha elhinnéd?
Mi ragadott meg a filmben? Mire ismertél rá a film kapcsán a saját életedben? Ha felismertél valamit, mihez kezdesz most vele?

Tudtad, hogy könyvben is elolvashatod a történetet? Gail Carson: Elátkozott Ella

Végezetül egy jelenet a filmből:

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *