mantra_coaching_gondolkodas

Mantra

Számomra sorsfordító találkozás volt, amikor először hallottam a megoldásfókuszú szemléletről, amikor megismertem Steve de Shazer és Insoo Kim Berg munkásságát és hatékony módszerüket. Azóta nap mint nap gyakorlom ezt a szemléletet. Újra és újra emlékeztetem magam arra, ha valami számomra nehéz, kilátástalannak tűnő, pocsék helyzetbe kerülök, hogy a megoldásra fókuszáljak és ne a problémára. És ha most egy hangos káromkodásra fakadtál, teljesen rendben van. Túl egyszerű? Meg nehogy már azt mondja valaki, éppen amikor nehéz helyzetben vagy, hogy: „Figyelj, ne a problémára fókuszálj és akkor minden meg fog oldódni!?” Dühítő, amikor egy nehéz helyzetben lévőnek egy “külsős” osztja az észt. Érthető az indulat. Mert, ugye ha tudnád, mi a megoldás, már megtetted volna….DE….és itt rengeteg érvet, szorongató helyzetet tudsz felsorolni, amik akadályoznak, hogy cselekedj.

Szusszanj egy kicsit és állj meg egy pillanatra. Gondolkodj… DE BIZTOS, hogy jól gondolkodsz? Abban a tudatállapotban ugyanis, NEM lehet a problémát megoldani, amelyben az született. MÁS állapotból kell ránézni. Itt a kulcsa az egész eszmefuttatásnak! MÁSKÉPPEN kell gondolkodni, más szemléletből ránézni a helyzetre, amelyben éppen vagy. Ha sokat olvasott, gyakorlott „gondolkodó” vagy, szereted és tudod önmagad elemezni, figyelgetni, akkor ehhez sok buzdítást, ötletet találsz ezen az oldalon. Kezd el kiírni a kérdéseket, töprengj rajtuk. Nem a gyorsaság számít és az sem, hogy hány kérdésre válaszoltál már, hanem hogy egy-egy kérdésből mi mindent tudsz kihozni. Érdemes hosszan morfondírozni azon, ami megragad téged.

Ha ebben még nincs elég rutinod biztatlak, hogy keress fel egy coachot. El tudod, hinni, hogy egy jó coach segítségével ki tudnál találni saját magad egy olyan megoldást, egy új ötletet, ami alkalmas lehet arra, hogy a segítségével kimozdulj a terhelt helyzetedből? A coachnak megvannak az eszközei, módszerei ahhoz, hogy ezen az úton hatékony segítőd legyen. Ki tudja bontani a benned rejlő lehetőségeket és át fogod érezni a megkönnyebbülést a rátalálás örömét. Tudsz ebben hinni? Szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a mantrát: Ha megoldásra vágysz, ne a problémára fókuszálj! Örülök, ha megosztod gondolataidat, eredményeidet a mantrával kapcsolatban!

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *