megvilagosodas_motivacio

A megoldásfókuszú coaching gyökerei

Szeretném neked bemutatni a megoldásfókuszú terápia két úttörőjét! Lenyűgöző Insoo Kim Berg és Steve de Shazer hozzállása, alázata, csöndes jelenléte.

Terapeutaként arra törekedtek, hogy egy merőben új szemlélettel, hozzáállással közelítsenek az ügyfélhez. Ebben a folyamatban az ügyfelet szakértőnek tekintik a saját élete problémáinak megoldásában, aki már minden erőforrással rendelkezik ahhoz, hogy ezt megtegye! Mennyire más hozzáállás ez! Az 1980-as években a Milwaukee-i Családterápiás Intézetben (Brief Family Therapy Center) kidolgozott módszer mögött nagyon komoly munka áll, olyan munka, amelyet nehézsorsú, sokproblémás családok között végeztek. Szisztematikusan dolgozták ki, azokat az alapelveket, amelyet hatásosnak tartottak és a megoldásfókuszú terápia alapja lett.

Insoo Kim Berg könyve a sokproblémás családokról (Konzultáció sokproblémás családokkal) jól visszatükrözi azt a szemléletbeli különbséget, mely a férjével Steve de Shazer-rel végzett kutatásukat jellemezte. Ha a problémára nem úgy tekintünk, mint ami stabilan és állandóan előfordul az ügyfél életében, akkor meg tudjuk ragadni azokat a pillanatokat, amelyek kivételnek számítanak.

Ezeket a kivételeket alaposan megvizsgálva olyan erőforrásokra lelhetünk, amelyek a jövőt építhetik. A terápiás ülések rövidsége miatt – ügyfeleik általában nem önszántukból érkeztek, más szervezettől küldték őket az intézetbe, és nem voltak motiválva arra, hogy többször is részt vegyenek a foglalkozásokon – kénytelenek voltak a leghatékonyabb, leggyorsabb változást előidéző kérdéseket kidolgozni.

Három alapszabályt dolgoztak ki:

1.Ha nincs törés, ne gipszeljünk! Vagyis ha nincs probléma, akkor ne is keressünk egyet se!

2.Ha rájöttünk, mi működik, ismételjük meg! Ha megtaláljuk az életünkben a jól működő kivételeket, akkor ezek felhasználásával eredményesebben dolgozhatunk a jövőn. Egyszerűbb megtalálni a működő elemeket az életében, mint egy teljesen új metódust teremteni.

3. Ha nem sikerül, ne ismételd újra és újra; tegyél valami mást! Ez az állítás szembe megy a közfelfogással, miszerint ha nem sikerül valami, akkor jobban kell próbálkozni.

A fenti állítások az alapjai a megoldásfókuszú szemléletnek, melyet a brief coaching is átvett és módszertanában sikerrel alkalmaz.

Hasznos ez a könyv, mert érezni a sok életből vett esetet mögötte. Nem amerikai műsikersztori, hanem a valóság. Nekem ezért hiteles. A megoldásfókuszú terápia és ezzel együtt a coaching, a felületes szemlélő számára egyszerűnek tűnhet, hiszen csak a „jól bejáratott” kérdéseket kell feltenni. Azonban ezeket a rafináltan egyszerű más szemléletmódú kérdéseket, amelyeket Insoo Kim Berg a könyvében példaként leír, csak sok tudás és gyakorlás után lehet ilyen könnyedén alkalmazni. Én azért tanulok és képzem magam folyamatosan, hogy egyre hasznosabb kérdéseket tegyek fel ügyfeleim számára.

Neked mi volt mostanában a leghasznosabb, legeredményesebb kérdésed? Írd meg kommentben!

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *