tuleles

Te túlélő vagy?

Egy szívet szorongató és nehezen megfogható témára irányítanám most a figyelmedet. Bizonyára hallottál már az energia vámpírokról. Ez egy közismert téma, újságcikkek, blogoldalak sokat foglalkoznak vele. Hasznos, ha ennek a tudatában vagy. De én most tovább lépek…Hallottál már a pszichológiai bántalmazásról? Ha nem, szentelj ennek most egy kis figyelmet kérlek. Egyrészt, mert lehet, hogy részese vagy, csak még nem tudatosult benned, másrészt, mert a környezetedben láthatsz erre példát és mindenképpen hasznos lehet, ha fel vagy vértezve ismerettel és szavakkal, amelyekkel kifejezheted azt, mi is történik a színfalak mögött.

Ha miközben olvasod majd a következő sorokat és furcsa, megnevezhetetlen érzés kerít hatalmába, akkor kezdj el gyanakodni. Olyan gyomorszáji, kellemetlen érzésre gondolj, aminek nem tudod az okát, nem tudod mi ez és honnan jött, és igazából SEMMIT nem tudsz megnevezni ezzel kapcsolatban, de valami van benned ott mélyen.

Shannon Thomas könyvét (Gyógyulás a rejtett bántalmazásból, Harmat kiadó 2019 ) olvasom most ebben a témában és nagyon megragadott az írónő egyszerű, közvetlen és végtelen empatikus hozzáállása a témához. Ő maga is szenvedett el bántalmazást és tanácsadóként ilyen esetekre specializálódott.

Három embertípusra kell gondolnunk, mint lehetséges bántalmazókra: nárcisztikus, szociopata, pszichopata emberekre. Nagyon érzékletesen magyarázza meg a három típus közötti különbséget a szerző: „A nárcisztikus elüt a kocsijával, és még minket okol, hogy az útjában voltunk. Majd folyamatosan arról panaszkodik, hogy milyen nagy kárt tettünk az autójában. A szocipata elüt a kocsijával, és szidalmazni kezd minket, amiért az útjában voltunk, majd kárörvendő vigyorra húzódik a szája, mert titkon élvezi a káoszt, amit okozott. A pszichopata előre eltervezi, hogy hogyan és miként fog elütni a kocsijával, majd nevetve meg is teszi, sőt visszatolat, hogy minél több kárt okozzon. “

A bántalmazó személye nem függ kortól, fajtól, származástól nemtől. Bár talán gyakrabban hallunk férfi bántalmazóról, de ennek a fordítottja is előfordul. A férfiak sajnos magukba zárják a fájdalmukat, ezért ritkább róluk hallani, mint túlélőkről.

Kik lehetnek a bántalmazottak?

Elsősorban az empatikus emberek eshetnek könnyebben csapdába, akik sokáig a mérgező kapcsolatban is magukban keresik a hibát. A bántalmazó ritkán keresi a hibát önmagában, szakemberhez is csak akkor hajlandó menni, ha küldik, kényszerítik. A bántalmazókat Shannon túlélőnek hívja. Olyan embereknek, akik kitartanak, túlélnek egy krízist, egy katasztrófát, vagy szerencséjükre már vége és mindezt múlt időben mondhatjuk el.

Hol fordulhat elő egy ilyen mérgező kapcsolat ?

Otthon a családban, szülők, rokonok között. Munkahelyen, házasságban, párkapcsolatban. Barátok között!!! Társaságban, ahová jársz éppen. Szóval sajnos bárhol. A fájdalmas az, hogy olyan kapcsolatokban, aminek a bizalomra kellene épülnie. Résen kell lenni és gyanakodni az első jeleknél. A szervezeted egyébként jelez, de mivel nem tudod megmagyarázni a furcsa érzésedet egy illetővel kapcsolatban és a bántalmazó mindent megtesz azért, hogy ne tudd felismerni, nyakon csípni a JÁTSZMÁIT, ezért valóban nagyon nehéz beazonosítani miről is van szó VALÓJÁBAN.

Sok erőt és tudást ad a könyv ahhoz, hogy felismerd ezt a folyamatot és meg tudd magad védeni. Mert ez a te életed, a tested, a te szellemi épséged és ezt neked kell megvédened! És, hogy mire utal a címben a túlélő kifejezés? Hát rád. Ha voltál (vagy) egy ilyen kapcsolatban, akkor tekints magadra úgy, mint egy túlélőre, aki a nehéz körülmények között is életben maradt!

Motoszkált-e benned valami balsejtelem miközben erről olvastál?
Ha igen, mit tudnál MOST tenni magadért?
Ha nem, mivel tudnád segíteni egy bántalmazottnak, ha esetleg felfigyelsz egy ilyen játszmára a környezetben
?

4 hozzászólás

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *