Rubik kocka, félelmek legyőzése, coaching

A Rubik kocka kirakása és egyben egy félelmem legyőzése

Nagy terveket szövögetek éppen. Te lehet, hogy kineveted majd, de ha a Rubik kocka szó helyett beillesztesz valami mást, ami a te életedben vált mumussá, akkor biztos vagyok benne, hogy érteni fogod. De kezdjük a történetet az elején!

Humán beállítottságú vagyok, a számok világában vezető nélkül elveszettnek tudom magam érezni. 😊 Az általános iskolában jó tanuló voltam. A felsőben mindenből jeles érdemjegyet szereztem, kivéve egy tantárgyból: matematikából. Folyamatosan küzdöttünk egymással, én és a matematika. Úgy éreztem, hogy egy sötét erdőben tévelygek, ahol az órai magyarázat semmi útmutatást nem ad. Emlékszem, hogy a törtek összeadásával mennyit kínlódtam, amíg az unokatestvérem el nem magyarázta logikusan a művelet, azóta kristálytiszta ez a terület. Érdekes viszont, hogy a középiskolában sokkal jobban érdekelt a matematika. Vonzott a sok érdekes szakszó: tangens, szinusz, cosinusz, kétismeretlenes egyenlet. Ennek ellenére az ötöst itt sem tudtam elérni. Mostanában elkezdtem indíttatást érezni arra, hogy foglalkozzam újra a matematikával. Csak játékosan, könnyeden, hogy frissen tartsam az agyamat.

Eszembe jutott a Rubik kocka, aminek már a látványától is gyomorgörcsöm van és a kivetettség érzését élem át. Van az emberiség azon része, aki ki tudja rakni a kockát és vagyok én a túloldalon egyedül, aki képtelen erre.

Kaptam gyerekkoromban egy Rubik kockát, még akkor amikor elindult hódító útjára ez a talámány. Nagyon szép volt! Tetszett, ahogy lehet csavargatni, tetszett az a jellegzetes hang, amit kiad, ahogy tekerészem, de……SOHA nem tudtam kirakni. Talán egy oldalát igen. De az egészet sohasem. Ahogy telt az idő és nőtt a próbálkozásaim száma, úgy fogyott a reményem. Láttam, ahogy mások élvezettel és örömmel pillanatok alatt összecsavargatják a kockát és diadalmasan kiteszik úgy, hogy minden oldala egyszínű!

Hát ez egy megugorhatatlan szint volt számomra. Hogy a frusztrációmat csökkentsem, ezért leszedegettem a matricákat és újra felragasztottam a kockára, persze a megfelelő sorrendben. A félig leváló színes matricák miatt elég ramatyul kezdett kinézni a kockám. El is pakoltam aztán, hogy ne álljon a bukásom mementójaként előttem. Talán ott porosodik a padláson egy dobozban, vagy a kukában kötött ki szegény, már nem tudom.

Tanárként (is) dolgozom és most hogy újra reneszánszát éli a Rubik kocka, sorra hozták be a diákok az iskolába és gyakorolták a kocka kirakást, versenyeztek egymással. Akkor „ültettek előszőr bolhát a fülembe” ezzel kapcsolatban, amikor elmesélték nekem, hogy vannak oktató videók és könyvek, amelyben a kirakás módszerét mutatják be!

Vagyis van segítség! Van módszer! EZT MEG LEHET TANULNI! Ismered azt az érzést, amikor kiabálni tudnál, hogy: MIÉRT NEM MONDTÁK EZT EDDIG NEKEM?

Hát itt tartok most, a dühön már túljutottam, most a megvalósítás irányába haladok. Hamarosan büszke tulajdonosa leszek egy szép, új, makulátlan Rubik kockának és az útmutatók segítségével ki fogom rakni a kockát. Hiszem, hogy sikerülni fog! Drukkolj nekem! Tudod, mi a legjobb rész ebben? Avárakozás és ahogy elképzelem, milyen boldog és büszke leszek, amikor sikerülni fog!

Én miért drukkolhatok neked?

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *