Fejlődő szemlélet

Te melyik vagy?

Mielőtt kifejteném miről is szól ez a cikk, szeretnélek arra buzdítani, hogy válaszolj néhány kérdésre. Ha meg tudod tenni, akkor kérlek írd le a válaszokat!

Mikor érzed magad okosnak, intelligensnek, sikeresnek?
Mikor érzed magad butának, ostobának?
Mit teszel,  ha valami nem sikerül, kudarcot vallasz?
Milyen gondolataid vannak ilyenkor?

Szerinted melyik állítás igaz?
1. Az intelligenciaszint alapvető tulajdonság, amelyet nem lehet jelentősen megváltoztatni.
2. Az ember tanulhat új dolgokat, de az intelligenciaszintünket nem lehet megváltoztatni.
3. Akármennyi intelligenciával rendelkezik is az ember, az bármikor, jelentős mértékben megváltoztatható.
4. Az ember egész élete során alapvetően megváltoztathatja az intelligenciaszintjét.
5. Mindenki egy bizonyos személyiséggel rendelkezik, és nem sokat tehet annak érdekében, hogy bármennyit is változtasson ezen.
6. Akárkiről legyen is szó, személyisége bármikor jelentősen megváltoztathat.
7. Módosíthatunk bizonyos szokásainkon, de személyiségünk igazán fontos részei nem változhatnak meg.
8. Bármikor jelentősen megváltoztathatjuk személyiségünk alapvető vonásait.
(Részlet Carol S. Dweck, Szemléletváltás című könyvéből)

Akkor most lerántom a leplet a titokról! Két szemléletmódra szeretném felhívni a figyelmedet. A rögzült és a fejlődő szemléletre. Elmesélnék neked egy rövid történetet arról, hogy én hogyan ismerkedtem meg vele. Egy tréningen voltam a Hősök Tere Kezdeményezés szervezésében (szeretettel ajánlom a tréninget és a szervezetet is a figyelmedbe), ahol a résztvevőknek bemutatták a két szemléletmódról készült filmet, majd elmeséltek egy kísérletet. A kísérlet résztvevői gyerekek voltak. Két csoport viselkedését figyelték a pszichológusok. Az egyik csoport (A csoport) tagjait sokat dicsérték így: „Ügyes vagy! Okos vagy!”-ha valamelyik feladatot helyesen megoldották. A másik csoportban a tanulókat, azért dicsérték meg, ha foglalkoztak a feladattal, ha küzdöttek függetlenül az eredménytől. A több hetes kísérlet végén a következőre lettek figyelmesek a pszichológusok: Amikor az A csoportba tartozó gyerekektől megkérdezték, hogy szeretnének-e nehezebb feladatot kapni, mit gondolsz mit válaszoltak? A legtöbb nemet mondott! Nem akarták elveszíteni a megszerzett „okos vagy” elismerést. Féltek, hogy egy nehezebb feladattal nem boldogulnak és nem lesznek okosak többé. Nem kockáztattak. A B csoportból szinte mindenki azonnal rávágta a megkérdezés után, hogy kérik a nehezebb feladatokat. Nekik a feladattal való foglalkozás okozott örömöt. Nem veszélyhelyzetnek tekintettek rá, nem féltek attól, hogy buták lesznek azért, mert nem sikerül esetleg a megoldáshoz elsőre eljutni.

Kezded érteni a különbséget? Mivel a tréningen többen voltunk olyanok, akik emberekkel foglalkozunk, és sok anya is volt közöttünk, percekig dermedt csöndben ültünk a hallottak után. Mindenki végig pörgette magában, hogy szülőként, tanárként, anyaként, hogyan dicsért idáig. Ráeszmélt saját rögzült szemléletének korlátaira és azzal, hogy milyen következményei lehetnek. Amikor végre valaki megszólalt közülünk, csak egy kérdést tudott feltenni: Ezt miért nem mondták nekem korábban? – és ezzel mindenki egyetértett a teremben levők közül. Egyébként megfigyeltem, hogy a legtöbb embernek ez a reakciója, amikor szembesül a kétféle szemléletmóddal és annak hatásaival. Az érinti fájdalmasan az embert, ha felismeri magán a rögzült szemlélet jellemzőit. Szóval nem könnyű. Lehet, hogy neked sem lesz könnyű szembenézni mindezzel, de én szeretettel bíztatlak, hogy tedd meg. Egyrészt, mert senki sem tisztán rögzült vagy fejlődő szemléletű. Életének bizonyos területén akár másképp viszonyulhat a dolgokhoz. Másrészt, és ez a legfontosabb: A fejlődő szemlélet tanulható! Az agyunk tréningezhető, fejleszthető! Nincsenek előre leosztott kártyák! Húzhatsz újabb lapokat! Tedd meg magadért, de mivel ebből a környezeted, a családod is profitálhat, tehát értük is!

Az igaz/hamis állításokra adott válaszaidat itt tudod leellenőrizni:
rögzült szemléletre utal: 1, 2, 5, 7
fejlődő szemléletre utal: 3, 4, 6, 8

Ráhangolódásként ezeket a kisfilmeket hoztam neked a két szemlélet bemutatásáról. Nézd figyelmesen!

Rengeteg lehetőséged van még, hogy ismerkedj ezzel a két szemléletmóddal, akár a youtube-on, akár a könyvet elolvasva. Használd a lehetőségeidet! Ha szívesen megosztanád másokkal is a felfedezéseidet a témában, bíztatlak rá, hogy tedd meg!

Ide írhatod a hozzászólásodat:

Töltsd ki kérlek a csillaggal jelzett helyeket! *